Kuka voi ladata ja lisätä aineistoa?

Työsähköpostin kautta sivuille rekisteröitynyt opetushenkilö, jonka ylläpitäjä on ehtinyt vahvistaa.

 

Miten voin lisätä aineistoa?

Materiaalien lataamiseen ja lisäämiseen tarvitset tunnukset, jotka saat rekisteröitymällä. Rekisteröitymislinkin löydät sivun oikeasta reunasta. Ylläpito tarkastaa kuulumisesi opetushenkilöstöön ja antaa Sinulle julkaisuoikeudet 1 - 4 päivän kuluttua rekisteröitymisestä.

 

Tiedoston lisääminen

 

tiedostonlataus

 

Valitse vasemmalta haluamasi opetusaste ja sitten alavalikosta Tiedostopankki. Klikkaa yläpalkista Lähetä tiedosto. Täytä lomake huolellisesti, jotta tiedostosi varmasti löytyy ja etsi se koneeltasi Selaa-painikkeen avulla. Valitse pudotusvalikosta haluamasi luokka-aste ja oppiaine. Klikkaa alareunasta Lähetä tiedosto.

Tiedoston nimen tulee kertoa selkästi, millaisesta tiedostosta on kyse. Esimerkiksi Testi Me kolme ja jengi -kirjasta. Kerro tiedoston kuvaukseen omin sanoin, millaisesta tehtävästä on kyse, ja mahdolliset käyttötavat. Esimerkiksi Pieni testi, jossa oppilaan tulee yhdistää kuvaus ja henkilö, sekä laittaa kirjan tapahtumat oikeaan järjestykseen. Tällä testillä voit varmistaa, että oppilaat todella ovat lukeneet kirjan. Sen tekemiseen menee noin kymmenen minuuttia. Tarkastusmateriaali on sivulla 2, joten tulosta oppilaille vain sivu 1.

 

Linkin lisääminen

Valitse vasemmasta palkista "Luo linkki linkkikirjastoon". Kirjoita otsikko. Valitse kategoria (paikka). Kirjoita nettiosoite kohtaan URL-osoite. Voit lisätä myös kuvauksen sivusta lyhyesti.

Ajankohtaisia ja nopeammin vanhenevia linkkejä voit lisätä itse kirjoittamalla siitä artikkelin tai linkittämällä sen suoraan Open materiaalipankin Facebook-ryhmään.

 

Artikkelin lisääminen

artikkelinlisääminenvalmis1

Valitse vasemmasta palkista "Luo artikkeli". Kirjoita teksti suurimpaan kenttään. Voit upottaa tekstin joukkoon videoita, linkkejä, Prezi-esityksiä, kuvia ynnä muuta. Muista valita kategoria eli sivu, johon haluat artikkelisi julkaista, esimerkiksi 9. lk - Matematiikka.

Videon upottaminen: Kirjoita artikkeliin . x1y2z3 on youtube-osoitteen lopun merkkisarja.

Prezin upottaminen: Kirjoita artikkeliin [prezihm]osoite[/prezihm] Huom! url-osoite ei saa hakasulkeiden sisällä artikkelissa olla linkki, pitää olla tavallista tekstiä. 

Artikkelit nostetaan automaattisesti myös jokaisen opetusasteen pääsivulle.

 

Miten voin ladata tiedoston käyttööni?

Löydettyäsi sopivan tiedoston, voit ladata sen omalle koneellesi klikkaamalla sen oikealla puolella olevaa vihreää nuolta.

 

tiedostonlatausitselle1

 

Tiedoston nimeä klikkaamalla pääset katsomaan, mitä tietoja sen tekijä on antanut.

 

 tiedostonlatausitselle2

 

Tallenna tiedosto koneellesi.

 

tiedostonlatausitselle3word

 

Käytettyäsi tiedoston sisältämää materiaalia voit antaa sille tähtiä. Näin parhaat materiaalit löytyvät helposti. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa heikoimmiksi arvosteltuja materiaaleja.

 

Miksi juuri minun kannattaa jakaa omaa osaamistani?

Opetushenkilöstöä ei voi velvoittaa jakamaan tekemiään materiaaleja. Tämän sivuston toimivuus perustuu vapaaehtoisuuteen, jakamisen iloon ja verkostoitumiseen. Yhdessä olemme viisaampia kuin yksin.

 

Koulujen tvt-valmiuksien lisääntyessä myös materiaalien täytyy muuttua. Esimerkiksi älytaulun käyttövinkit ovat varmasti tervetulleita monelle opettajalle, ja laadukkaiden verkkomateriaalien löytäminen yksin saattaa olla hankalaa.

 

Sivuston ylläpitäjät

Sivustoa ylläpitää tavalliset opettajat. Löydät yhteystietomme Yhteystiedot-sivulta.

Tietosuoja, tekijänoikeudet?

Materiaalipankkiin voit ladata sekä itse tekemääsi että muualta kopioitua materiaalia. Jos olet käyttänyt muualta kopioituja lähteitä, niiden tulee olla merkitty selkeästi tekijänoikeussyistä.

Pankin kautta ei saa jakaa maksullisia materiaaleja. Pankin ylläpitäjät voivat poistaa tekijänoikeuksia loukkaavan ja asiattoman materiaalin.

 

Kysy lisätietoja tekijänoikeuksista:

www.operight.fi

puh. 040 352 1485

Operight on tietosivusto, johon on koottu monipuolisesti tietoa opettajan työhön liittyvistä tekijänoikeusasioista.